• DR.B

GULA OH GULA

Updated: Apr 14, 2019



Semalam ada makan-makan di pejabat. Depatment saya beli kek secret recipe chocolate brulee ni. Amboi rasa dia sedap sampai ke tulang. Terus google yang mana satu lah  kek ni. Kenapa macam belum pernah rasa sebelum ini. Ingatkan dah pernah cuba semua kek di secret recipe. Haha Sebenarnya tengah cuba untuk kurangkan minum air manis, makan benda manis like chocolate. My sister in law pun sangat suka buat cookies and cake. So everytime dia bake dia akan ajak saya makan semua. Sebelum saya bercuti di sabah pun dia ada buatkan oat cookies and asked me to bring the whole jar so that I boleh makan bila bosan di sana. I had to say no. Sebab I tau I need to control my sugar cravings. . Anyways, do u know why sugar craving is bad for your health? Yang pertama kalau anda jenis yang tidak buat kerja fizikal sangat, you dont need that much glucose. Sebab Glucose ini akan disimpan menjadi glycogen. Bila glycogen stores  anda sudah terlalu banyak atau saturated, ia akan ditukar menjadi FAT! Yes scream now please.


Plus, glucose is like drug. Once u had it, u will crave for more. One sweet thing is never enough. Kita nak lagi dan lagi. Sebab itu kita digalakkan berpuasa. Bila kita sudah biasa berpuasa perut pun boleh tahan lapar. Gula ni pro-inflammatory atau pro-keradangan. Menggalakkan jangkitan kuman, kesan penuaan dan kanser. Jerawat pun senang nak naik. Eczema atau psoriasis pun boleh jadi lebih teruk jika kandungan gula dalam darah terlalu tinggi.

You know when they say you are what you eat, its kinda true. What you put in your mouth will determine yourself, your health, and your skin. Stay healthy everyone. And don't forget your sunblock or umbrella 😉.


Boleh follow IG saya @dr_bazilah untuk tips-tips berkenaan kulit yang lain.


Terima kasih kerana membaca. 😊

  • whatsapp
  • WAZE

© 2018 KLINIK BAZILAH SDN BHD.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now